Njega vode

Stalna briga za kvalitetu i razvoj sredstava za njegu bazenske vode pruža sigurnost i ugodnost za kupače.

Kako bismo našim klijentima osigurali kvalitetno iskustvo, surađujemo s poduzećem CHEMOFORM koje još od 1962. godine plasira vrhunska sredstva za njegu vode u privatnim i javnim bazenima. 

 • pH vrijednost vode
  Idealna pH vrijednost u bazenskoj vodi mora biti u rasponu od 7,0 do 7,4. Ako je vrijednost niža voda je kisela i to uzrokuje koroziju svih metalnih dijelova u doticaju s bazenskom vodom. Kad je pH vrijednost iznad 7,6 dolazi do izlučivanja minerala (bijele pahulje u vodi i obloge na bazenu), svraba očiju i peckanja kože. Također kod povišene pH vrijednosti u vodi dolazi do toga da sredstva za dezinfekciju imaju slabiji učinak tako da voda postane higijenski neprihvatljiva.
 • Dezinfekcija vode 
  Kod privatnih bazena za dezinfekciju upotrebljava se organski klor koji se na tržištu pojavljuje u tabletama i kao granulat. Kao glavni sastojak kod ovakvih oblika klora javlja se izocianurna kiselina, koja sprječava brzo hlapljenje klora iz vode zbog temperature i jakog sunca. Takav oblik klora ne smanjuje pH vrijednosti vode, u vodi je potpuno topljiv tako da ne dozvoljava da se mineralne obloge lijepe po bazenu, omogućuje dugotrajno skladištenje i relativno je siguran i jednostavan za upotrebu.
 • Sprječevanje algi 
  Alge su najrasprostranjeniji organizmi. Rastu u kolonijama i u uvjetima koji su vrlo slični uvjetima u bazenskoj vodi. Same alge nisu izvor infekcija, ali su idealan izvor za razvoj drugih mikroorganizama. Odumrle alge su odlična hrana za bakterije. Alge imaju sposobnost da postanu otporne na klor i da ih klor ne može uništiti. Zato je CHEMOFORM proizveo posebne tekućine – algicide koje sprječavaju rast algi i lako ih uništavaju.
 • Pahuljanje
  Često se dogodi da u vodi ima dovoljno slobodnog klora, ali je voda ipak mutna. Tada je vodu potrebno pahuljati. Pahuljanje tj. flokulacija je postupak pri kojem se mikronske čestice koje su tako male da ih filter ne može zadržati, spajaju u jednu malo veću česticu koja potom ostane u filteru.
 • Čišćenje bazena
  Kod čišćenja bazena nužno je paziti prije svega da sredstva za čišćenje ne sadrže supstance koje će kada ulijemo vodu u bazen, utjecati na kvalitetu vode. Također, treba paziti da sredstva ne sadrže agresivne spojeve koji mogu oštetiti opremu bazena. Također, ne preporučuje se čišćenje bazena po jakom suncu. Kada je bazen zamazan s tvrdokornom nečistoćom bolje je postupak čišćenja ponoviti nego koristiti jako koncentrirana sredstva. Na taj način ćemo bolje sačuvati bazenske materijale.

Kod preljevnih bazena, voda teče u obodne kanale smještene na rubovima bazena, iz kojih se ulijeva u spremnik za kompenzaciju, odakle se usisava u postrojenje za filtriranje gdje se provjerava kvaliteta, vrši filtracija te eventualno zagrijavanje i dezinfekcija.

Nakon toga se voda vraća u bazen preko povratnih mlaznica smještenih u podu bazena te tako voda cirkulira od dolje prema gore što predstavlja kvalitetniji način cirkulacije. Voda je u nivou ruba bazena te njegov izgled ostavlja dojam zrcala.Ovi bazeni predstavljaju nešto skuplju i kvalitetniju opciju, ali i jedinu mogućnost kod izgradnje javnih bazena zbog većeg opterećenja kupačima.

Osim tehničkih karakteristika koje obilježavaju ove bazene, njihov vizualni dojam nije manje bitan jer će bazen s preljevnim zidom za efekt beskonačnog zadovoljiti i najzahtjevnije estetske kriterije.

Ugradnjom skimmerske cirkulacije u bazen odabire se jednostavnija i jeftinija opcija namijenjena za privatnu i rezidencijalnu upotrebu. Voda iz bazena cirkulira pomoću skimera te odlazi do postrojenja za filtriranje gdje se provjerava kvaliteta, vrši filtracija te eventualno zagrijavanje i dezinfekcija.

Voda se u bazen vraća putem povratnih mlaznica smještenih nasuprot skimera. Razina vode u bazenu je niža od ruba bazena za cca 10 cm gdje površinsku vodu sakupljaju skimeri. Reguliranje razine vode najčešće se vrši putem mehaničkog regulatora nivoa vode, te preko preljeva smještenog u skimeru.

AquaTeam
NAZIV I SJEDIŠTE TVRTKE

AQUA TEAM d.o.o.
Zoranićeva 61, 21210 Solin
OIB: 33547099006

Pratite nas
RADNO VRIJEME
 • Pon – pet: 7:00 – 15:00
 • Subotom: po dogovoru
PRODAJNI SALON / URED
  Zoranićeva 61, 21210 Solin
  Telefon: +385 021 681 995
  Mobitel: +385 91 566 1180
  E-mail: bazeni@aquateam.hr