Oprema

Filteri

Ovi uređaji su zaduženi za mehaničko odstranjivanje nečistoća iz bazenske vode i predstavljaju nezaobilazni dio svakog bazena – bez filtera je vrlo teško održati vodu u ispravnom stanju duže od 10-15 dana.

Standardni pješčani filteri ili uređaji za filtriranje koji su najzastupljeniji kod privatnih, ali i javnih bazena za plivanje, sastoje se od samog filtera (kućišta – zatvorene posude) unutar kojeg se nalazi kvarcni pijesak, stakleno-mineralna ili slična ispuna i PVC cjevovod za distribuciju vode, te PVC kolektor putem kojeg cirkulacijska pumpa filtriranu vodu vraća u bazen, izbornog 4-putnog ili 6-putnog ventila i cirkulacijske pumpe.

Kvaliteta filtera zavisi i od materijala od kojeg je izrađen, pa tako razlikujemo filtera izrađene od:
● polipropilena – ovo su jeftini filteri, nešto slabije kvalitete, ali uz odabir filtera od kvalitetnog proizvođača sasvim su primjereni za privatne, prvenstveno montažne bazene
● injektirane termoplastike – vrlo kvalitetan filter, a s obzirom na omjer cijene i kvalitete najbolji odabir filtera za privatne bazene
● laminiranog poliestera – kvalitetni filteri, izvanrednog estetskog izgleda, koji se koriste i za manje javne bazene
● poliestera – spadaju u najkvalitetnije filtere zbog svoje čvrstoće i pouzdanosti, a koriste se za najveće javne bazene, odnosno za promjere i preko 3m
● nehrđajućeg čelika – filteri izuzetni mehaničkih svojstava, ali se sve manje koriste zbog relativno visoke cijene, te sve kvailtetnijih izvedbi filtera od drugih materijala

Osim kvalitete filtera, odnosno njegove konstrukcije, još važnija je kvaliteta filtriranja, odnosno učinak filtera koji zavisi od njegovog kapaciteta – promjera posude i visine ispune. Što znači, da je uz vaš bazen potreban filter većeg promjera i visine ako želite kvalitetniju filtraciju vode. Srazmjerno kapacitetu filtera odabire se i odgovarajuća pumpa.

Ispuna filtera također je vrlo važna za kvalitetnu filtraciju bazenske vode, a osim standardne ispune od kvarcnog pijeska, odnosno aktivnog ugljena ili antracita u filterima javnih bazena, pojavile su se i kvalitetnije ispune od recikliranog stakla, saćaste polietilenske ispune, pa sve do po nama najučinkovitije, staklene ispune presvučene slojem srebra primjenom nanotehnologije, koja uz mehaničko filtriranje ima i biokemijski, oksidativni učinak na bazensku vodu.

S obzirom na filtersku ispunu filtere možemo podijeliti na sljedeći način:

● standardni tzv. pješčani filteri s ispunom od kvarcnog pijeska, recikliranog stakla, antracita, polietilenskim saćastim ćelijama, staklenim kuglicama obogaćenim slojem srebra, titana i sl.
● filteri s ispunom od dijatomejske zemlje
● filteri s tzv. „kartuša“ standardnim ulošcima ili ulošcima od posebnog „nanofiber“ materijala koji za razliku od standardnog uloška filtera koji sprečava prolaz čestica većih od 20 µ, sprečavaju prolaz čestica većih od 5-8 µ
● filteri s vrećastim ulošcima
 

Pumpe

Pumpe za filtriranje neizostavni su, i možemo reći, najvažniji dio bazenskog sustava jer bez njih nema cirkulacije vode kroz bazen, nema dogrijavanja bazenske vode, niti doziranja kemijskih sredstava ako je ugrađena automatika za doziranje kemijskih sredstava – ukratko ništa ne radi.

Osim toga, bazenska pumpa mora biti, zajedno s pripadajućim filterom, odgovarajućeg kapaciteta, kako bi se voda u dovoljnoj mjeri filtrirala, a ispuna filtera kvalitetno ispirala od prljavštine i na taj način voda u bazenu održavala sanitarno-higijenski ispravnom.

Za privatne bazene pumpe su najčešće izrađene iz kvalitetne tzv. „noryl“ termoplastike, dok su za javne, veće bazene izrađene od primjerene legure lijevanog željeza ili bronze ako je medij morska voda. Također se za javne bazene češće koriste pumpe koje rade s manjim brojem okretaja 1500 o/min, dok pumpe za privatne bazene rade s većim brojem okretaja (3000 o/min).

Postoje različite izvedbe bazenskih pumpi za filtriranje, a za privatne bazene najčešće se koriste samousisne centrifugalne pumpe s predfilterom, izrađene od termoplastike s pripadajućim elektromotorom.

Iako su samousisne, preporuka je pumpe ugraditi ispod razine površine vode u bazenu ili kompenzacijskom bazenu u suh i dobro ventiliran tehnički prostor tzv. strojarnicu bazenske tehnike.

Podizanjem svijesti o utjecaju čovjeka na okoliš i sve više ekološkom pristupu u svim područjima novih tehnologija, razvile su se štedljiv tzv. varijabilne pumpe. koje povećavanjem, odnosno smanjivanjem broja okretaja motora, omogućuju uštede električne energije. Radi se o tome da nije potrebno da sustav filtracije radi punim kapacitetom u svakom trenutku – tijekom dana, tjedna, ali i sezone korištenja ako se radi o vanjskom bazenu. Dapače, sporiji protok vode kroz filter omogućava bolju mehaničku filtraciju jer se više sitnih čestica zadržava u ispuni filtera zbog manjeg pritiska – uvijek je bolje duže filtrirati vodu uz manji, sporiji protok, nego kraće uz brži, veći protok kroz filter i cijeli bazenski sustav. Veći protok je puno važniji kod ispiranja filtera kako bi se što više zadržane prljavštine izbacilo iz filtera u odvodnju. 

Rasvjeta

Rasvjeta je kategorija bazenskih proizvoda koja pojačava vizualni efekt i užitak korištenja bazena u noćnim satima. U novije vrijeme gotovo isključivi trend je prelazak s halogenih na jednobojne ili multicolor LED lampe, a obavezna je ugradnja transformatora u strojarnici.

Prije gradnje bazena treba odmah isplanirati bazensku rasvjetu jer je potrebno u školjku bazena postaviti električne instalacije.Razmislite o tome kako želite da vaš bazen izgleda, hoćete li ga koristiti za plivanje i relaksaciju ili je njegova namjena više za zabave i okupljanja? U obzir uzmite i okolnu vanjsku rasvjetu. Razmislite želite li istaknuti određeni dio bazena ili cijeli bazen podjednako osvijetliti, želite li imati svjetla u više boja, želite li da svjetla služe kao ukras ili da budu čisto funkcionalna.

Kod projektiranja rasvjete bazena treba slijediti fizikalne zakonitosti vezane uz rasprostiranje svjetlosti kroz vodu i na površini vode. 

Grijanje bazena

Za produživanje sezone kupanja ili za cjelogodišnje kupanje ako su u pitanju zatvoreni bazeni potrebno je ugraditi sustave ili uređaje za grijanje bazena. Za potrebe grijanja bazena koriste se izmjenjivači topline, elektrogrijači i toplinske pumpe.

Postoje različiti sustavi grijanja, manje ili više sofisticirani, koji vam omogućuju namještanje temperature točno u stupanj. Pri odabiru rješenja koje najbolje odgovara vašem načinu života i koje je ujedno najisplativije, morate voditi računa o određenom broju kriterija te procijeniti ne samo cijenu sustava grijanja, već i godišnji trošak potrošnje energije.

Toplinske pumpe za bazene skupljaju toplinu koja je prirodno prisutna u zraku prije nego što je pretvore i vrate u vodu bazena. Ovo je jedan od najisplativijih sustava na tržištu. Pri odabiru toplinske pumpe, provjerite da ona zadovoljava standarde koji su na snazi. Prilikom kupnje, usporedite različite toplinske pumpe s istim svojstvima. Uz toplinsku pumpu, ne zaboravite opremiti se termičkim prekrivačem s mjehurićima radi održavanja temperature vode.

Također, nadstrešnica za bazen, zbog svog stakleničkog učinka, može biti zanimljiva mogućnost za grijanje vode za kupanje. Nadstrešnica za bazen pruža i druge prednosti kao što su zaštita bazena i jednostavnost održavanja, a postoji više vrsta (niske, teleskopske, odstranjive nadstrešnice). 

Roboti

Roboti za čišćenje uveliko olakšavaju održavanje bazena. Programirani su da samostalno očiste cjelokupnu bazensku površinu u određenom intervalu spuštanjem u vodu i uključivanjem u struju.

Čistači iz naše ponude su namijenjeni za čišćenje kućnih bazena za plivanje, profesionalno uklanjaju alge i nečistoće te čiste dno i rubove bazena. Djeluju automatski i neovisno od filtracijskog sistema bazena. Odlikuju se višegodišnjim radom bez kvarova, te zato spadaju među najizdržljivije čistače na tržištu. Čistači su opremljeni brojačem radnih ciklusa pomoću kojeg se jednostavno može očitati stanje prilikom servisa. 

Uređaji za automatsko doziranje

Automatsko upravljanje bazenima došlo je do razvojne faze u kojoj glasovnim naredbama pokrećete uređaje i efekte koje bazen posjeduje. Najsuvremeniji sustav doziranja i upravljanja bazenom je NET+, mikroprocesorski sustav koji omogućuje upravljanje preko interneta, mobitela, touch screen ekrana u dnevnom boravku, itd. Za privatne, obiteljske bazene dovoljan je uređaj za automatsko doziranje, mjerenje klora i pH vrijednosti, te automatsko upravljanje filterom.

Hidrolife

Hidrolife je vrhunski uređaj za dezinfekciju bazenske vode čiji rad se zasniva na principu elektrolize slane vode, a jamči zdravlje, pojednostavljuje održavanje i pridonosi poboljšanju kvalitete vode.

Dovoljna je slanoća vode od 3g/lit pa sve do 100g/lit, što ovom uređaju omogućuje rad i na bazenima koji koriste morsku vodu. Dodatna prednost uređaja je i to, što je osim funkcije elektrolize, opremljen dodatnim relejnim izlazima za upravljanje radom dozirne pumpe
pH, filtracijskom pumpom, rasvjetom bazena, grijanjem bazena te s dodatna dva izlaza prema izboru korisnika.

Uređaju je također moguće pristupiti preko web sučelja na računalu kao i preko aplikacije na pametnom telefonu. 

Tuševi

Slobodnostojeći solarni tuševi namijenjeni su prije svega vanjskim bazenima, te su odlično rješenje za sve koji žele mogućnost tuširanja toplom vodom tik uz bazen.

Za montažu slobodnostojećeg tuša nije potrebno izvesti posebni dovod vode, već je priključak moguće izvršiti običnom vrtnom cijevi. Tuš jednostavno namjestite i fiksirate vijcima u podlogu uz bazen ili na posebnu drvenu podlogu koja omogućava pomicanje tuša prema potrebi, kao i uklanjanje tuša.

Prednost solarnih tuševa je u tome što imaju posebno izrađen spremnik koji omogućava grijanje vode za tuširanje uz pomoć sunčeve energije. 

AquaTeam
NAZIV I SJEDIŠTE TVRTKE

AQUA TEAM d.o.o.
Zoranićeva 61, 21210 Solin
OIB: 33547099006

Pratite nas
RADNO VRIJEME
  • Pon – pet: 7:00 – 15:00
  • Subotom: po dogovoru
PRODAJNI SALON / URED
    Zoranićeva 61, 21210 Solin
    Telefon: +385 021 681 995
    Mobitel: +385 91 566 1180
    E-mail: bazeni@aquateam.hr