FINSKA I TURSKA SAUNA - FINNISH AND TURKISH SAUNA
 

SAUNA INFO

 

Finska sauna i turska sauna (parna kupelj)

Suha finska sauna ima temperaturu od 70 do 100 stupnjeva Celzijusa i 10% vlaznosti, a vlazna finska sauna ima temperaturu izmedu 70 i 90 stupnjeva i vlaznost od 25% do 35%. Vlaznost se postize polijevanjem zagrijanog kamenja u peci saune. Vruca para, koja nas pritom oblije, odlican je nacin za ciscenje i pomladivanje tijela i duha.

Na raspolaganju vam je i parna kupelj, odnosno turska sauna. U njoj temperatura nije tako visoka (40-60 stupnjeva), ali je znatno veca vlaga, koja stvara osjecaj vrucine.

Kako koristiti saune ?

Savjetujemo postepeno povecavanje duljine boravka u saunama - u pocetku ne dulje od 10 minuta, a kasnije se boravak moze produziti na najvise 25 minuta. Duzina boravka na odredjenoj temperaturi ovisi o zeljenom efektu i osobnoj izdrzljivosti.

Prije i nakon koristenja sauna preporucujemo i molimo vas da se otusirate. Time eliminirate neugodne mirise a trajanje tusiranja i temperatura vode ovise o Vasoj zelji da postignete prociscavanje organizma i okrijepu. Na kraju ciklusa preporucuje se odmor od 15 do 30 minuta.

Upozoravamo da se boravkom u sauni gubi dosta tjelesne tekucine! Stoga je vazno izgubljenu tekucinu nadomjestiti. Preporucuje se pijenje vode, biljnog caja ili vocnog soka.

Korisnost saune

Sauna ima najveci ucinak u borbi protiv stresa i zato se za sauniranje isplati osigurati malo slobodnog vremena. Naizmjenicno, visekratno izlaganje vrucini i hladnoci odlican je trening za krvni sustav. Sauna je preventivno sredstvo za oboljenja disnih puteva. Takav ucinak ima samo kod redovitog koristenja 1-2 puta tjedno. Sauniranje pospjesuje znojenje i najbolji je nacin ciscenja pora, ubrzava obnavljanje koze, pospjesuje cirkulaciju limfe i koristi u borbi protiv celulita i reumatskih oboljenja.

U suhim klasicnim saunama, zahvaljujuci neznatnim temperaturama i vecoj vlazi, nastaje ugodna vlazna, topla atmosfera koju i osjetljivije osobe dobro podnose. Dodavanjem suhih ili svjezih biljaka i etericnih ulja djeluje izvanredno na disne organe i sprijecava prehlade i gripu. Opustajuca kombinacija topline, vlage i djelotvornog bilja izvanredna je i za njegu koze.

Ucinak topline i pare je sto pomaze cirkulaciju krvi i limfe otpustajuci toksine u procesu pojacanog znojenja. Sirenje pora uzrokovano toplinom olaksava prodor pare u kozu i eliminaciju necistoca, a rezultat su sjaj, elasticnost i mekoca koze.

Inhalacija tople pare i mirisnih esencija omogucava hidrataciju pluca i tretman kod razlicitih smetnji respiratornih puteva, kao sto su astma, pusacki bronhitis, kronicni kasalj i sl.

Links for info on english:

http://cankar.org/sauna/
http://en.wikipedia.org/wiki/Sauna
http://en.wikipedia.org/wiki/Turkish_bath